ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ СУЧАСНОГО РОБІТНИКА
НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ
На Дніпропетровщині започаткована Школа етикету майбутнього робітника. Метою школи є формування культури та етики сучасного робітника як фактору підвищення конкурентоспроможності, адаптивності та ефективності виробництва. Така форма роботи започаткована вперше – школу етикету заплановано проводити по регіонам Дніпропетровщини - Дніпродзержинськ, Кривий Ріг, Дніпропетровськ.
6 листопада на базі Дніпродзержинського центру підготовки і перепідготовки робітничих кадрів відбулось перше засідання Школи етикету. Так як колектив Центру є яскравим прикладом формування корпоративної культури з відповідною системою колективно поділених цінностей, переконань, традицій, норм поведінки працівників, а також на базі Центру третій рік функціонує педагогічний майданчик Інститут ПТО Національної академії педнаук України з проблем естетичного виховання молоді.
Учасниками заняття Школи були представники Дніпродзержинського управління з питань споживчого ринку, розвитку підприємства та захисту прав споживачів, Дніпродзержинського міського центру зайнятості, головного управління освіти і науки, інституту ПТО Академії педагогічних наук України, НМЦ ПТО у Дніпропетровській області, директори, заступники директорів, вихователі, лідери учнівського самоврядування професійно-технічних навчальних закладів Дніпропетровської області та представники бізнесу – соціальні партнери.
В рамках школи пройшов регіональний науково-практичний семінар «Зростання професійної культури обслуговування сучасного робітника: Школа етикету», де розглянули проблеми формування професійної культури.
Лідери учнівського самоврядування прийняли участь в засіданні учнівського парламенту, де розглянули важливість культури сучасного робітника, як фактора життєвого успіху.
Другою частиною школи була практична робота, всіх учасників задіяли в різних ігрових ситуаціях, які моделювали елементи ресторанного сервісу. В навчально-практичному ресторані проведено майстер-клас «Бармен-шоу» та сервірування тематичних столів.
Під час «Шоу-дегустації» кожен з учасників школи отримав навички поведінки за столом, про дегустував різні види страв, користуючись спеціальними приборами. Всі елементи обслуговування демонстрували учні Центру, під керівництвом майстрів та викладачів.
Всі учасники Школи дійшли одностайного висновку, що процес становлення молодого робітника неможливий без розвитку життєвих компетенцій.
В.М. Василиненко,
директор НМЦПТО
у Дніпропетровській області