ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙСТРІВ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ
(Засідання обласної секції майстрів виробничого навчання з професій ресторанного сервісу ПТНЗ області)
«Системний підхід до забезпечення якості освітніх послуг – обов’язкова умова розвитку професійно-технічної освіти» - під таким гаслом 29 березня, на базі Західно-Донбаського професійного ліцею, пройшов обласний навчально-практичний семінар майстрів виробничого навчання з професій ресторанного сервісу.
Останнім часом викликає занепокоєння не достатньо високий рівень знань та вмінь учнів з професій «Офіціант. Бармен», тому тема засідання «Шляхи оновлення комплексно-методичного забезпечення уроків виробничого навчання з професій ресторанного сервісу» є надзвичайно актуальною. Майстрами виробничого навчання розглядалися основні напрямки діяльності, щодо оновлення та поповнення комплексно-методичного забезпечення уроків виробничого навчання з урахуванням міжпредметних зв’язків, обговорювали роль навчальної майстерні та лабораторії в організації результативного навчального процесу в урочний та позаурочний час. В рамках засідання всі присутні ознайомились з тенденціями розвитку професійно - технічної освіти, опрацювали нові нормативні документи МОіН, ГУОіН, НМЦ ПТО, ознайомились з навігаційними можливостями сайту НМЦ ПТО.
Під час другої частини навчально-практичного семінару майстри виробничого навчання підвищували свій фаховий рівень, відвідавши професійний майстер-клас щодо сучасних тенденцій і правил організації різних видів банкетів, який провела директор консалтингової компанії по ресторанному сервісу Кривсун Н.В.
Далі всі учасники семінару приймали участь в Сервіс - класі «Чайна церемонія» під час якої Гладченко Т.В., Бернєвек Г.В. (викладачі Вищого професійного училища №17) ознайомили та показали всім основні правила церемонії банкет-чаю; Бойченко М.В., Пизанова Т.В. (майстри виробничого навчання Дніпропетровського центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів туристичного сервісу) створили атмосферу пізнання смаку чаю під час китайської чайної церемонії; Барсукова Л.О., Циценкова Т.В. (викладачі Дніпропетровського центру професійної освіти) показали та ознайомили всіх з правилами організації та здійснення англійської чайної церемонії; Омелянчук О.І., Антоняк В.І. (майстри виробничого навчання Нікопольського професійного ліцею) ознайомили та показали всім основні історичні та сучасні правила російської чайної церемонії.
Під час проведення секції присутні дійшли одностайного висновку, що процес ефективної роботи педагогічного працівника, створення умов для підвищення фахового і загальнокультурного його рівня, збагачення системи педагогічної діяльності нестандартними підходами неможливий без мережевої взаємодії педагогічних працівників, які працюють над створенням вище перелічених складових в навчальних закладах регіону.
За результатами роботи засідання було прийнято рішення:
- активізувати роботу методичних комісій ПТНЗ області щодо опрацювання всіх наданих рекомендацій по організаційно-методичного супроводу процесу викладання;
- про високу результативність навчання з використанням новітніх інформаційних технологій та мультимедійних засобів навчання;
- прийняли, на подальше, формою проведення методичних секцій та засідань творчої лабораторії майстер-класи, як головний засіб передачі професійної інноватики та концептуальної нової ідеї власних (авторських) педагогічних систем та передачі інновацій в системі ресторанного сервісу.
По закінченні роботи учасники отримали методичні та практичні матеріали з теми семінару.
Олена Гришаєва, методист НМЦПТО
Майстер-клас від директора консалтингової компанії Кривсун Н.В.
Англійська чайна церемонія від Циценкової Т.В.
Церемонія банкет-чаю від Гладченко Т.В.
Російська чайна церемонія від Омелянчук О.І.
Китайська чайна церемонія від Бойченко М.В.